Piano stemmen

STEMMEN IS EEN NOODZAAK.

Stemmen bevordert de stabiliteit van de piano.

Laat uw piano regelmatig stemmen. Schommelingen in temperatuur en vochtigheid ontstemmen uw instrument. Ook intensief gebruik beïnvloedt de toonhoogte van uw piano.
Ik raad je aan om je piano 1 x per jaar te stemmen. Dit bevordert de stabiliteit van je piano.

Dit moet soms in meerdere keren gebeuren, indien de toon in erge mate is gezakt. Eens de piano terug op de juiste toonhoogte staat, wordt de piano fijn en stabiel gestemd.
In de stemming is steeds een klein nazicht inbegrepen zoals het afregelen van de pedalen en mechaniek (mits er geen structureel probleem aan het licht komt).

Elke 10 jaar.

Elke tien jaar moet elke piano dan een grondige afregeling van het klavier en mechaniek ondergaan om het maximum van de piano te benutten. De afregeling bestaat uit het volledig vlakleggen van het klavier en regelen van de diepgang van de toetsen.

Ook de mechaniek moet eveneens volledig afgeregeld worden : stand van de hamerkoppen, afstand van de hamers tot de snaren,.... elk bewegend onderdeel moet worden nagezien en afgeregeld.
Intonatie na het stemmen is het geheim van elke goede technieker en stemmer.  Het is een techniek waarbij men met naalden het oppervlak van de hamerkoppen bewerkt zodat er een herverdeling van de aanslagspanning ontstaat.  Intonatie mag enkel uitgevoerd worden door ervaren stemmers en dit moet volledig op het gehoor gebeuren.  Een slechte intonatie kan de hamerkoppen zelfs vernielen, terwijl een goede de piano vaak een onvermoede rijkdom aan klank geeft.